Vinnaren är korad och tävlingen avslutad!

Vann gjorde klass 6 på Kulturskolan Raketen som kammade hem förstapriset på 10 000 kronor. På andra plats hittar vi klass 6C från Sävarskolan i Umeå som vinner 5000 kr till klasskassan. Tredjepristagarna är klass 6C från Österportsskolan i Malmö som tar hem 2500 kr till klasskassan.

Stort grattis till pristagarna!

Läs mer om vinnarna och hur det gått här>>

 

Visa hur luften rör sig i skolan – vinn 10 000 kr!

Gör en dans, rita teckningar, skriv en berättelse eller gör helt enkelt en informationsfilm – ladda sen upp det på TikTok tillsammans med #andasfriskt.

Låt fantasin flöda fritt – precis som luften! Den mest kreativa filmen vinner förstapriset – hela 10.000 kronor till er klasskassa. Men vi korar fler vinnare: Andrapris är 5.000 kronor och det tredje bästa klippet vinner 2.500 kronor. Dessutom får ni en hälsning från TikTok-influencern Memetix!

Om inte klassen eller läraren har ett TikTok-konto får ni gärna använda er av någon elevs. Annars kan ni maila eller skicka en länk till filmen till info@svenskventilation.se.

Filmen ska vara publicerad på TikTok eller skickad till oss senast den 19 november. Juryn består av Memetix samt representanter från Svensk Ventilation och kommunikationsbyrån Pool.

Vill du ha inspiration till vad filmen kan handla om?
Några saker ni kan utforska är:

  • Var kommer luften in i skolan?
  • Hur rör sig luften genom skolan?
  • Hur går den in och ut ur klassrummet?
  • Var sitter ventilerna och gallren för in-/utblås?

Lär dig mer om luften i skolan här >>

Vilken är din värsta lukt? När ventilationen fungerar tar den nämligen bort dålig lukt.

Se filmerna som Memetix har gjort om luft och lukt!

Är du lärare? Se instruktioner för tävlingen längre ned ↓

Vill du ge eleverna en inspirerande och experimenterande lektion om luften och ventilation? Med den här lektionsplaneringen kan du lära eleverna mer om ämnet, med uppgifter att göra både i klassrummet och hemma. På så sätt kan ni göra tävlingen tillsammans i undervisningen!
Klicka här och ladda ned lärarhandledning och lektionsmaterial!

Det kan som lärare vara bra att veta att skolor oftast har både till- och frånluftssystem. På Svensk Ventilations hemsida kan du lära dig mer om det systemet. Läs mer om ventilation i skolor här. Du kan också kontakta Svensk Ventilation om du har frågor gällande lektionsplaneringen och ventilation i skolan. Då mejlar du Erik Österlund.

Vad påverkar luften i klassrummet?

Luften i klassrummet påverkar hur vi mår. Om luften i klassrummet är dålig, kan det vara svårare att koncentrera sig – både för lärare och elever. Eftersom vår hälsa och husets andning är så tätt sammankopplade, finns det något som heter obligatorisk ventilationskontroll – OVK. Det innebär att ventilationen i skolor ska kontrolleras var tredje år, men tyvärr slarvas det en hel del.

Enligt ett projekt som Folkhälsomyndigheten gjorde 2015 visade det sig att hela 30 % av de som var med i projektet inte hade en godkänd OVK, vilket kan innebära att ventilationen inte fungerar som den ska.

Ett tips är att leta upp skolans OVK-intyg och dubbelkolla att det är godkänt. OBS! Även om intyget finns och OVK:n är godkänd kan luften vara dålig, eftersom ventilationen kanske inte är anpassad efter hur många ni är på skolan just nu eller någon annan anledning som ändrar förutsättningarna.

Innehåll till film

Ett tips till dig som lärare är att ta med dig den här informationen till dina elever inför filmen:

Eftersom det är viktigt att må bra i skolan, är det bra att veta hur luften rör sig och hur den byts ut. Så, vad är det ni ska undersöka?

Jo, i skolan finns det ett ventilationssystem. Ventilationens uppgift är att föra ut dålig och förorenad luft och ta in bra och ren luft. För att det ska fungera, finns det på olika ställen i skolan in- och utblås. De kan se ut på lite olika sätt.

För att luften ska komma in finns det i ventilationssystemet ställen där luften tas in genom ventiler. För att den ska komma ut finns det ställen där luften sugs ut genom galler eller ventiler. Var sitter de i er skola? Hur rör sig luften där emellan? Ta med er de frågorna när ni undersöker byggnaden!

Låna koldioxidmätare till klassrummet

I lokaler där det vistas mycket människor kan koldioxid(CO2)-halten bli för hög om ventilationen inte fungerar som den ska. För att mäta det kan ni använda en koldioxidmätare. Får ni halter på över 1000 ppm kan det vara ett tecken på att ventilationen inte är tillräckligt bra. Från Svensk Ventilation kan ni under tävlingen låna en koldioxidmätare för att testa luften i ert klassrum.

Kontakta oss för att låna koldioxidmätare!

Läs tävlingsreglerna och om hur vi behandlar personuppgifter här.